Yangın Sigortası
Yangın Sigortası Tanımı Nedir?
Yangın sigortasının genel tanımını ele aldığımız zaman, ticari veya özel amaçlarla kullanılan her türdeki bina veya yerleşim alanının, kendiliğinden oluşan yangın, infilak veya yıldırım gibi fiziki hasarlarını karşılayan teminat sigortası olduğu tanımına ulaşıyoruz. Yangın sigortasının teminatları yangın, infilak veya yıldırım gibi kaynaklar ile oluşan hararet, duman veya buhar gibi olası tehlikeleri de içermektedir. Ayrıca bir yangın sigortası, oluşan hasarın azaltılması amacıyla su ya da başka bir kimyevi maddeyle yapılan müdahaleler sonucunda oluşabilecek olası fiziki hasarları da kapsamaktadır.
Yangın sigortasının kapsamlarında dikkate alınması gereken en önemli nokta, bina değeri teriminin sigortalı mülkün yeniden inşası durumunda oluşabilecek maliyetleri içerdiğidir. Yani bina değeri terimiyle kastedilen maliyetler kapsamına, arsa değeri ve binanın yer aldığı bölgeye göre değeri de dahil edilmektedir.
Buna göre yapı tipi ve inşaat malzemelerinin kalitesi de yangın sigortası konusunda yapılan hesap maliyetlerine dahildir. Ancak bu hesaplamaların yaklaşık olarak gerçekleştirdiğini, bu tip hasarlarla karşılaşıldığı zaman kapsamlı bir hesaplama yapılacağının altını çizmemiz gerekiyor.
Yangın sigortasının tazmin bedelleri çok yüksek rakamları görmediği sürece, sigorta şirketleri konut veya iş yerlerinde teftiş yapmayı gereksiz görmektedirler. Bu yüzden sigortadan yararlanma aşamasında, gösterilen mülk zarar resimleri ile talep edilen sigorta bedeli rakamı göz önünde bulundurulmaktadır.
Ancak yangın sigortası kapsamındaki hasarlarda çalınan ya da yağmalanan mallar bulunuyorsa, bu durumda sigorta şirketlerinin eksperleri malın faturasını temin etmek gibi yolları izlemektedirler. Eksper raporlarının tazminat tutarının hesaplanması konusunda herhangi bir bağlayıcılığı bulunmadığı, yalnızca yol gösterici olarak göz önünde bulundurulduğu da dikkate alınmalıdır.
Yangın sigortası savaş, ihtilal, ayaklanma, iç savaş gibi durumların getirisi olan belirli zararların karşılanması için kullanılamamaktadır. Bu nedenle bu durumların ve bu durumların getirisi olan zararlar yangın sigortalarının teminatları içerisinde yer almaz.
Yangın Sigortası Zorunlu mu?
Yangın sigortası, bütün sigorta firmalarının poliçelerinde yer almakta olan ortak bir teminat konusudur. Buna göre bazı ek teminatların alınabilmesi açısından yangın sigortası bu poliçeler kapsamında zorunlu bir sigortalama işlemi olarak yer almaktadır. Sigorta firmaları, sigortanın kapsamında yer alan bütün teminatları tek bir poliçe altında güvence altına almakta ve meydana gelebilecek olası zararların karşılanmasını sağlamaktadırlar.
Ülkemizde pek çok kişinin trafik ve kasko sigortasının, risk faktörü grubunda daha öncelikli geldiğini düşünmesinden ötürü yangın sigortası yaptıran kişi sayısı oldukça azdır. Ancak iş yeri veya konutlarda karşılaşılan en büyük risk faktörü yangındır ve yangın sigortası yaptırılmadığı zaman, karşılaşılan hasarlarda sigorta desteği almak imkansız hale gelmektedir.
Araçlarda karşılaşılan zararların büyük bir kısmı, araç sahipleri tarafından ödenebilecek masrafları içermektedir. Ancak bir konut veya iş yerinde yangın çıkması durumunda, karşılanacak masraflar yüz binlerce TL tutarında olabiliyor. Bu yüzden yangın sigortası yaptırmanın, en az trafik sigortası veya kasko sahibi olmak kadar önemli olduğunu söyleyebiliriz.
Sigortalı mülkün mülkiyetinin değişmesi durumunda, yapılan sigorta poliçesinin tüm hak ve borçlarının yeni hak sahibine intikal edilmesi sigorta şirketlerince sağlanmaktadır. Ancak bu intikal durumlarında, 15 günlük bir bildirim sürecinin bulunduğunun da altını çizmek gerekiyor. Aksi taktirde sigorta şirketi, yangın sigortasına ilişkin herhangi bir sorumluluk üstlenmek durumunda değildir ve sigorta anlaşmasını 8 gün içerisinde feshedebilir. Bu durumun gerçekleşmemesi adına, yapılan sigortanın yeni hak sahibine devri 15 gün içerisinde sigorta şirketine mutlaka bildirilmelidir.
Benzer bir durum, sigortalının ölümü halinde de geçerlidir. Sigortalının ölümü durumunda, yangın sigortasının yeni hak sahibine devredilmesi sağlanmaktadır. Sigorta şirketi, sigortalının ölümü halinde bilgilendirilmeyi talep ediyorsa, bu bilgilendirmeyi talep edilen zaman çerçevesinde gerçekleştirmek gerekmektedir.